Program vt 2019

Falkenbergs

Föreläsningsförening


TILL NYTTA MED NÖJE SEDAN 1902!

Föreläsningar vt 2019

 

Alla föreläsningar kl 19.00 på Stadsteatern

om inte annat anges!

 

 

24/1 Amelia Adamo

De nya aktiva äldre

Amelia Adamo är en av landets mest välkända publicister och flerfaldigt belönad. Hon har skapat tre framgångsrika livs-stilstidningar för kvinnor Amelia, Tara och M Magasin, med den senare hittade hon en helt ny målgrupp, kvinnor 50+.Hon talar om hur "köttberget", "jätteproppen Orvar", åldras. Är åldern 70 det nya 50?

Silver i håret, rost i knäna men guld i plånboken.

 

 

7/2 Frida Stranne

Två år med Donald Trump - hur är läget i USA idag?

Frida Stranne, forskare och lektor vid Högskolan i Halmstad och affilierad forskare vid Svenska Institutet för Nordamerikastudier, Uppsala Universitet. Krönikör i Expressen och flitigt anlitad expert i svenska medier. Ett föredrag om vad två år med Donald Trump inneburit för utvecklingen i USA och världen. Vad kan vi vänta oss framåt och vilka är de stora utmaningarna för USA idag? Erfarenheter från rundresor i USA under 2017-2018.

 

 

21/2 Kerstin Wickman

Bauhaus-skolan - dess rötter, idéer och påverkan på omvärlden

En föreläsning i samarbete med Falkenbergs Designmuseum, där en utställning om Bauhaus-skolan pågår. Kerstin Wickman är skribent och författare, tidigare professor i design- och konst-hantverkshistoria på Konstfack.

Mellankrigstiden i Tyskland var en kaotisk tid. I Weimar fick arkitekten Walter Gropius möjlighet att skapa en ny utbildning för formgivning. Under de få år som skolan fanns var de interna konflikterna många. Trots det fick Bauhaus-skolan en avgörande betydelse både på formutbildningar runt om i världen och på synen på arkitektur och industriproduktion.

 

 

7/3 Kerstin Ljungqvist

Växter i medicin och kulturhistoria

Naturen är full av växter som man kan äta, använda som medicin med mera. De är dessutom levande kulturhistoria och kan berätta mycket om hur man levt, trott och botat genom tiderna. Kerstin driver örtagården i Dals Rostock i Dalsland och har ett stort intresse för växternas användning och kulturhistoria. Hon har skrivit boken ”Nyttans växter”, illustrerad med egna akvareller. Det är en uppslagsbok om över tusen växter samt en historik över den svenska medicinalväxtodlingen. Hon är även fascinerad av växtnamnens betydelser och hur det kommer sig att de heter vad de heter. Dals Rostock var för hundra år sedan ett centrum för odlingen och insamlingen av växter till apoteken. Vi kommer även att få höra om gamla apotek och se hur man trillade piller förr.

 

 

21/3 Henrik Ekman

Det måste finnas plats för det vilda

Henrik Ekman kommer att berätta om vinnare och förlorare i vår föränderliga fauna, och om hur det kan utmana våra invanda mönster, med vargen som främsta exempel. Samtidigt finns det många arter som inte får plats i vårt rationella landskap. För naturvården reser utvecklingen intressanta frågor. Hur gör man om man både vill ha livskraftiga populationer av varg och läder-bagge? Den senare behöver solexponerade ekar, vilket kräver betande djur. Den förra river ibland bondens boskap, vilket får en del brukare att sluta med djurhållning.

 

 

11/4 Anna Smedeby

Varför EU?

Anna Smedeby växte upp i Falkenberg, men kom till Bryssel som en av de första svenska EU-tjänstemännen redan 1995. Efter nästan ett kvarts sekel i EU:s administration är hon väl kvalificerad som guide till EU och dess mysterier. Europa är i gungning: Brexit, populism och migranter.Vad är det som händer? Europavalet står för dörren, men vad är det vi röstar på?Vad sysslar de med där nere i Bryssel, och varför ska man bry sig? Vad är EU bra för?

Vi gör en historisk tillbakablick och tar en titt på de stora frågorna för EU:s och Europas framtid under valåret 2019. Glöm de gamla EU-myterna om reglering av gurkor och jordgubbar - det är viktigare saker som står på spel.

Falkenbergs Föreläsningsförening  |  info@fbgff.se

Copyright @ 2019 All Rights Reserved