Program ht 2019

Falkenbergs

Föreläsningsförening


TILL NYTTA MED NÖJE SEDAN 1902!

Föreläsningar ht 2019

 

Alla föreläsningar kl 19.00 på Stadsteatern

om inte annat anges!

 

 

26/9 Gabriella Stenberg Wieser

           Rymdforskare, deltagare i ”Fråga Lund”


En rymdforskares vardag

Föredraget handlar om varför och hur man blir rymdforskare,

vad man arbetar med i praktiken och vad det är bra för.

Gabriella Stenberg Wieser berättar om senaste nytt från några av planeterna i solsystemet, vad svenska forskare är världsledande på och hur det är att jobba i stora, internationella projekt.

 

 

10/10 Hindrik Öunpuu Deijenberg

             Kinakännare


Kina - från opiumhåla till en av världens ledande industri-nationer - i raketfart!

Kina var en gång världens rikaste och mest framstående industri-nation dit all västerns länder färdades för att stjäla och ta del av det då mest moderna uppfinningarna. Uppfinningar som lade grunden till vårt välstånd. Kina förvandlades från detta till en enda stor opiumhåla fylld av misär och fattigdom, för att än en gång i raketfart resa sig och bli världsledande.

 

 

24/10 Henrik Wilén
             Ansvarig för Föreningarna Nordens gemensamma kansli i    
             Köpenhamn


Nordiskt samarbete under de senaste hundra åren, framgångar och misslyckanden

Politiska, ekonomiska och kulturella faktorer, och inte minst yttre händelser, har påverkat förhållandet mellan de nordiska länderna under tidsperioden.
Henrik Wilén har jobbat som journalist, press- och kulturråd på Finlands ambassader i Oslo och Stockholm, och som direktör för Nordiska ministerrådets kontor i Helsingfors.

 

 

7/11 Tomas Sjödin

           Pastor, författare, sommar- och vinterpratare.


Det är mycket man inte måste

Utifrån en av sina krönikeböcker tar Tomas Sjödin utgångspunkt i sina mer än tjugo år som krönikör på Göteborgsposten. Det handlar om att skriva kort, personligt och ändå allmängiltigt, att aldrig överge ambitionen tala sant om livet och, hur nattsvart det än är, försöka inge lite hopp. I krönikeskrivandet, precis som i livet är det svåraste att ta bort, att beskära så att det man vill ha sagt inte skuggas eller förkvävs. Om detta handlar den här kvällen, om att leva enklare, sannare och mer hållbart. Om den svåra konst som kallas urskillning. 

 

 

21/11 IngerArenander
             Utrikeskorrespondent


Politik och journalistik i Sverige och USA - 
Från Olof Palme till Donald Trump

Det politiska läget förändras snabbt såväl i Sverige som i om-världen. Det är främst genom journalister och massmedier som
vi försöker följa utvecklingen. Frågan är då hur nyhetsredaktionen på Sveriges Radio värderar och bedömer politiska händelser. Vilka är de viktigaste förändringarna och vad kommer att hända i framtiden? Hur är det att arbeta som utrikeskorrespondent i USA och försöka sortera allt som ledande politiker säger och gör? Har vi t.ex. blivit alltför fixerade vid olika uttalanden av president Trump?

 

 

5/12 Thomas Andersson & Göran Johansson
           Ornitologer

Rovfåglarnas återkomst

Föreläsningen är uppdelad i en föreläsningsdel med bilder och avslutas med filmen "50 år med fiskgjusar". Två av våra lokala ornitologer berättar om hur rovfåglarna, efter en period av kraftig minskning, återhämtat sig. Men inte för alla arter, nya orosmoln har tonat upp sig!

 

Falkenbergs Föreläsningsförening  |  info@fbgff.se

Copyright @ 2019 All Rights Reserved