Program


 

Föreläsningar hösten 2022

 

Alla föreläsningar kl 19.00 på Stadsteatern om inte annat anges!

Torsdagen den 22 september

Rolf Fredriksson

 

Omvälvande tider i Europa - följderna av krig i Ukraina och pandemi.

SVT:s tidigare Europa-korrespondent Rolf Fredriksson har rapporterat både från Ukraina och i många år från EU:s centrum Bryssel.  Han berättar utifrån sina erfarenheter om de stora förändringar europeisk politik är inne i och om hur svenska politiker klarar sig i det europeiska beslutsmaskineriet. 

Torsdagen den 6 oktober

Göran Frost

 

Radiomannen med radiominnen.

Torsdagen den 20 oktober

Journalisten Göran Frost har arbetat 40 år hos Lokalradion och Sveriges Radio. Varit i världshändelsernas centrum på Ekoredaktionen. Han har i Radio Halland/P4 Halland skildrat ett till stora delar småskaligt jordbruks- och industrilän som växlat över till high tech och tillväxt. Att komma nära, att bära fram röster är en ledstjärna. Mötet med människor och skeenden inspirerar radiomannen Göran.

Margot Wallström

 

Mellan hopp och förtvivlan.

Läget i världen och personer jag mött.

Margot Wallström har ägnat en stor del av sitt liv till att engagera sig politiskt. Både i miljö- och klimatfrågor. Men även om kvinnors rättigheter internationellt.

Hon var under perioden 2014-2019 Sveriges utrikesminister.

Hon var förste innehavaren av tjänsten som Förenta nationernas generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld.

Under två perioder var hon även EU-kommissionär. Hon har även tjänstgjort på olika ministerämbeten och varit riksdagsledamot.

Torsdagen den 3 november

Annika Ekdahl

 

Gobelängresan

 

Föreläsningen sker i samarbete med Designmuséet Rian.

Annika Ekdahl är verksam som textilkonstnär med detaljerade bildberättelser i gobelängteknik som konstnärligt uttryck. Hon har varit adj. professor i textilkonst och gästprofessur i kulturvård vid Göteborgs universitet där hon också är hedersdoktor. Hon har bl a tilldelats Nordic Award in Textiles, Prins Eugen-medaljen och Stenastiftelsens kulturstipendium.

Nu tar Annika Ekdahl med oss på en gobelängresa i textilhistorien, världen och sitt eget konstnärskap.

Torsdagen den 17 november

Tobias Lund

 

Speltoken. Hugo Alvén och rosens klang.

 

Föreläsningen sker i samarbete med Falkenbergs konsertförening.

Tobias Lund är musikvetare verksam vid Lunds universitet, musik- och operakritiker och författare.

Tonsättaren Hugo Alvén slog igenom på 1890-talet, i en tid när gamla sanningar utmanandes av vetenskapliga genombrott, industrialisering, urbanisering, internationalisering, och av sociala och politiksa massrörelser. På många sätt liknar den tiden vår egen tid.

Kan då musik ha något med allt detta att göra? Ja, menar Tobias Lund, som tolkar en rad av Alvéns verk som musik om världen och människans vanskliga plats i den.

Torsdagen den 1 december

Jens Lerbom och Sven Larsson


"Året var 1902" 


Jubileumsföreläsning.

Falkenbergs föreläsningsförening firar 120-årsjubileum.

Sven Larsson, föreningens tidigare ordförande, och Jens Lerbom är båda lektorer i historia. De ger oss ett lokalt och nationellt perspektiv på åren kring 1902.

Nästa föreläsning!