Program


 

Föreläsningar hösten 2023

 

Alla föreläsningar kl 19.00 på Stadsteatern!

Onsdagen den 4 oktober

"Vad finns under kyrkgolven?"Lennart Palm

Musiker och föreläsare

Vad finns under kyrkgolven? Lennart Palm är frilansmusiker och jobbar med många av våra kända artister och även i Melodikrysset i radions P4, men har också en lite udda hobby. På en av sina konsertturnéer upptäckte han något under kyrkgolven - bortglömda gravvalv.

Lennart inventerar och dokumenterar dessa gravvalv och håller underhållande föreläsningar och berättar roliga och spännande händelser om personerna som vilar där. Med humor, historia och stort engagemang välkomnas vi på en historisk resa.

"Konsten att komma ihåg"Martin Nilsson

Lärare och svensk mästare

Onsdagen den 18 oktober

Kanske minns du honom från TV-programmet ”Talang”, eller inte? Oavsett vilket har du nu chansen att tillsammans med Martin Nilsson, minnesmästare och lärare, utforska hur ditt minne fungerar. Du får bekanta dig med metoder och se hur kapaciteten för inlärning går att förändra. Givetvis får du tips på hur minnesträning kan användas i vardagen. Martin delar även med sig av sin personliga resa och hur den har förändrat hans syn på kunskap, potential och utveckling.

Martin är regerande svensk mästare och världsrekordinnehavare i minne. Han är aktuell med sin debutbok, "Det andra minnet".  

Onsdagen den 1 november

"Hur smart är AI - och hur påverkas vi?"Martin Jönsson

Utvecklingschef Bonniers


Utvecklingen inom artificiell intelligens, med tjänster som Chat GPT, beskrivs som den största förändringen när det gäller hur vi konsumerar nyheter och söker information sedan Internets genombrott för 30 år sedan. Vad kommer detta att få för konsekvenser, för oss i vardagen och för medier?

Martin Jönsson, ursprungligen från Laholm, har arbetat som journalist i mer än 40 år och med digital utveckling i mer än 30 år. Han är i dag redaktionell utvecklingschef på Bonnier News, där han bl a leder arbetet på AI-området.

 

 

Onsdagen den 15 november

"Den amerikanska mardrömmen"Frida Stranne

Forskare och författare

 


 


Efter 20 års krig fick USA lämna Afghanistan utan att ha uppnått något av sina mål med den militära interventionen. Samtidigt hotas USA av flera inrikespolitiska problem som följer av eftersatta investeringar i infrastruktur, välfärd och demokratiska institutioner.

Om ett år är det nytt presidentval - men frågan är om det spelar någon roll vem som vinner när den politiska polariseringen har blivit så avgrundsdjup. Finns det något hopp för världens supermakt?

 

Frida Stranne är forskare och författare och aktuell med boken Illusionen om den amerikanska freden (Ordfront). Hon är verksam vid Högskolan i Halmstad och Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet.

Onsdagen den 29 november

OBS! Nytt program denna kväll!

"Östeuropa angår oss"Sara Svensson

Docent

 


 


Politik och kultur i Ungern och andra östeuropeiska länder 

 

Kriget i Ukraina har visat oss vikten av att förstå våra östeuropeiska grannar. Särskilt gäller detta de länder som också är med i EU. 


Sara Svensson är docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Under drygt 20 år bodde hon i Budapest och i föreläsningen ger sin syn på utvecklingen i Ungern och andra östeuropeiska länder.