Program


 

Föreläsningar våren 2023

 

Alla föreläsningar kl 19.00 på Stadsteatern om inte annat anges!

Torsdagen den 19 januari

Mikael Tjernström

 

Hur kan vi rädda jorden?

Klimatet och hur vi människor påverkar det är vår tids stora utmaning. Debatten om vad som är viktigt, vad som är skenåtgärder, och vad som måste göras för att nå vilka mål har på senare tid varit het. En del av dessa frågetecken rätar Michael Tjernström ut och berättar om vad vetenskapen säger.

 

Han är professor i meteorologi och klimatforskare vid Stockholms universitet och forskar sedan 25 år på klimat och klimatprocesser i Arktis; under våren leder han nästa svenska Arktisexpedition till ishavet ombord på isbrytaren Oden.

Torsdagen den 16 februari

Thomas Andersson

 

Kigizistan - Bergslandet i Centralasien

Kirgizistan gränsar till Kina, Tadzjikistan, Uzbekistan och Kazakstan. 

Landet präglas av flera höga bergskedjor. Högsta toppen är 7439 meter. I väster finns stora valnöts- och äppelskogar. Kirgizistan var tidigare en del av Sovjetunionen. Ett stängt område för turister. Landet blev självständigt 1991. Ytan är hälften av Sveriges, med 5,5 miljoner invånare. Kirgizerna är ett mongoliskt folk med rötterna i den nomadiska kulturen. Än i dag lever delar av befolkningen som nomader. De bor i traditionella jurtatält och flyttar sina djur mellan sommar- och vintervistelse. 

Torsdagen den 2 mars

Martin Rörby

 

När dåtiden möter framtiden

 

Föreläsningen sker i samarbete med Designmuséet Rian.

Reflektioner kring historiska städer i utveckling. Vad händer när äldre stadsmiljöer idag ska utvecklas inför en ny tid? Hur ser trenderna ut? Vilka är fallgroparna, möjligheterna och de stora konfliktpunkterna? Och hur har man hanterat dessa i vår omvärld, nationellt och internationellt? 

 

Martin Rörby är arkitekturhistoriker, skribent och tidigare sekreterare i Stockholms Skönhetsråd. Han har publicerat flera böcker om 1900-talets arkitektur och medverkat i ett antal antologier. Han deltar flitigt i det offentliga samtalet om staden som livsmiljö och presenterar dessutom regelbundet arkitektur i SVT.

Torsdagen den 2 februari

Alice Petrén

 

En gränslös värld eller många stoppskyltar

Miljontals ukrainare flyr. Kina och Japan med homogen befolkning öppnar gränser på grund av åldrande befolkning och arbetskraftsbehov. I Afrika krockar växande befolkningar med  klimatförändringar.  

Hur ser migrationen ut i våra dagar?

 

Alice Petrén är mångårig utrikeskorrespondent på Sveriges Radio, och har specialiserad på Sydeuropa, Asien och på migration-och flyktingfrågor. 

Torsdagen den 16 mars

Ingegärd Sahlström

 

Astrid Lindgren - Fantasi och verklighet

 


Ingegerd Sahlström blev 2002 den första ordföranden i det nystartade Astrid Lindgren-sällskapet och ledde det under flera år. Hon har också varit ordförande i Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet.

 

Nu föreläser hon om vår kanske allra mest kända författare. Astrid Lindgren (1907- 2002) bröt sagotraditionen om tomtar, troll och älvor och skrev berättelser om riktiga barns liv och leverne i helg och söcken. Och hon stod alltid på barnens sida.

Torsdagen den 30 mars

Peter Bengtsson


Trädgård, kultur och andra härligheter


Peter Bengtsson är en levnadskonstnär, trädgårdsentusiast och kulturproducent med säte i Ysby, Laholm, där han tillsammans med sin fru Maggan Ek ger sig i kast med allsköns utmaningar.

 

Han blev riksbekant trädgårdspersonlighet genom tv-programmet Trädgårdskampen (2014). Nu driver han tillsammans med Tony Johansson Sveriges mesta trädgårdspodd.