Journalisten, författaren och dumpstraren Andreas Jakobsson har i över tio års tid levt på sådant som andra har kastat. I ”Dumpstringshandboken” och sina föredrag kartlägger han svinnet, presenterar möjliga lösningar och guidar till ett hållbart liv med en blandning av humor och allvar. Andreas Jakobsson har bland annat medverkat i tv-program som SVT:s ”Maträddarna”, ”Go’kväll”, ”Nyhetsmorgon” och ”Efter fem”. Läs med på hans blogg: Dumpstringslyx.com
Åke Sellström har varit FN:s Chefsinspektör i Irak och i Syrien. Han berättar ur sin bok Fredskemisten om sin resa som forskare på hjärnan till uppgiften som vapeninspektör. Vi får följa med in i de hemliga rummen i jakten på kemiska och biologiska vapnen. Vi får insyn i FNs roll och vem egentligen bestämmer över världen.
Mellan raderna får vi höra varför Ban Ki-moon knöt hans slips, vad han gjorde när han trodde han skulle bli skjuten och vad som hände när han faktiskt blev beskjuten.
Åke gjorde ett uppskattat sommarprat i augusti 2022.
Klimatvariationer och deras konsekvenser – ett långt historiskt perspektiv
Fredrik Charpentier Ljungqvist är historiker och klimatforskare och professor vid Stockholms
universitet. Föreläsningens ämne är ”Klimatet och människan under 12 000 år.”
Hans forskning rör sig i gränslandet mellan historia och naturgeografi med ett tvärvetenskapligt
förhållningssätt.
Claes Eriksson berättar om sitt liv i den lätta underhållningens tjänst: ”Det kommer att handla om hur det började, hur det var när det pågick och hur det är nu. Spridda minnen från min barndom kan dyka upp och från mitt liv i övrigt. Sånt s om har format mig, eller påverkat mig, eller inte. Vad jag nu vet om det. Det blir mycket av varje helt enkelt. Och lite till. En och annan lustighet kan också dyka upp. Jag skulle inte bli förvånad i så fall”.
"Världen har blivit osäkrare än vad den har varit för de flesta av oss under vår livstid. Klimat, krig, migration, digitalisering, polarisering – det finns mycket som kan oroa. Vad kan vi då hoppas på? Hur går det att leva hoppfullt?"
Protesten ingår som del i fransmännens DNA, men den tidigare finansmannen Emanuel Macron har mötts av extra starkt motstånd som Frankrikes president. Vad har han åstadkommit och vad väntar Frankrike, när han om drygt två år inte längre kan bli omvald? Heter fransmännens nästa president Marine Le Pen eller hur blåser vindarna i det mäktiga EU-landet?
Alice är mångårig utrikeskorrespondent för Sveriges Radio och delvis bosatt i Paris guidar oss i fransk politik och vardag. Hon är författare till två böcker om Frankrike – ”Made in France” och ”Terroristen i Toulouse” och belönades 2023 med Frankrikes högsta medalj, Hederslegionen.