Program vt 2020

Falkenbergs

Föreläsningsförening


TILL NYTTA MED NÖJE SEDAN 1902!

Föreläsningar vt 2020

 

Alla föreläsningar kl 19.00 på Stadsteatern

om inte annat anges!

 

 

23/1 Patrik Lindenfors


Det kulturella djuret - om människans evolution och tänkandets utveckling

För några miljoner år sedan tillverkade våra förfäder de första stenverktygen, men först de senaste tusentals åren har den utvecklingen tagit ett rejält språng. Vi har skapat städer, skrivit symfonier och byggt månraketer medan den kulturella utveck-lingen i övriga djurriket är oförändrad. Vad hände?

 

 

6/2 Ingrid Carlberg


Alfred Nobel och vägen till Nobelpriset

Alfred Nobel skapade Sveriges mest kända internationella varu-märke. Författaren Ingrid Carlberg följer Alfred från de fattiga småbarnsåren i Stockholm, genom familjebråk, kärlekssorger, katastrofer, framgångar och svek. Vilka livserfarenheter drev honom att skänka sin förmögenhet till forskningen?

 

 

20/2 Bob Hansson

"Allvarligt talat"

Poet och författare. Vann redan 1995 det första SM i poetry slam

i Falkenberg. Han har gett ut fem diktsamlingar, fyra romaner, en intervjubok om kärlek samt sina hyllade radiotexter. Han har sommarpratat, gjort inslag i litteraturprogrammet Babel och deltar i P1:s ”Allvarligt talat”. 


 

 

5/3 Bodil Jönsson


Gott om tid

Den nuvarande föreställningen att vi har ont om tid är ett märkligt hjärnspöke. Vi lägger mer liv till åren och fler år till livet. Dessutom har vi en ovärderlig nytta av all vår teknik. Så varifrån kommer då samtidens olust, hets och vilsenhet – och vad kan man göra åt den?

 

 

19/3 Ola Persson


Från böna till kaffe.

Lär er allt om kaffe.

Ola Persson är superbaristan som började som säljare på Zoégas i Helsingborg för 20 år sedan. Under flera år har han bland annat varit sensorisk domare i världsmästerskapen, coachat caféer och baristor runt om i världen och de senaste sju åren jobbat för flera av världens största kaffeföretag. Kaffe utlottas.

 

 

2/4 Bo Andersson

Bilindustrin - igår, idag och i morgon som jag ser den

Född och uppvuxen i Falkenberg, anställd på Yazaki i Tokyo, ansvarig för inköp globalt och VD för Europa, Nord- och Central-amerika. Han berättar om bilens roll i samhället och industrin, de historiska skillnaderna mellan olika världsdelar. Hur den tekniska utvecklingen varit och bilindustrins förväntade utveckling.


 

16/4 Rolf Fredriksson

Europa- och EU-korrespondent i Bryssel

Han tar upp aktuella frågor inom EU, till exempel om hur EU påverkats av brexit, av den turbulenta migrationsfrågan och EU-fientliga strömningar i Östeuropa. Till detta fogar han hur det varit att arbeta som journalist i Bryssel, hur EU-systemet fungerar och vilka avtryck svenska politiker gjort.

 

Falkenbergs Föreläsningsförening  |  info@fbgff.se

Copyright @ 2020 All Rights Reserved